Log ind
VÆRKTØJER
AnalyseCirkler
Værktøj til tekstanalyse
ArtLine
Tidslinje med kunstværker og forfattere
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
GenreUniverset
Zoom ind på danskfagets genrer
Notesbog
Dine egne noter samlet ét sted
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer

NY UNGDOMSLITTERATUR FRA GYLDENDAL

Sidst opdateret: 12. april 2018
ALT FOR DIG

Ungdomsromanen Alt for dig er et trekantsdrama, der handler om forelskelse og venskab, men også aktuelle temaer som hævnporno og skam er i fokus. Romanen repræsenterer den relativt nye subgenre, Domestic Noir, som har vundet frem i især voksenlitteraturen. Med Alt for dig kan unge læsere nyde nervepirrende spænding, hvor det farligste viser sig at være tættere på, end man tror…
Genren og de mange relevante tematikker giver romanen fagligt og didaktisk potentiale som værklæsning på 8.-10. klassetrin. Romanen er en del af SPURT-serien.
Læs mere om bogen her
ALT PÅ SPIL

Spændende, actionfyldt og letlæst ungdomsroman, som samtidig rummer etiske og moralske dilemmaer. Romanen lægger op til interessante diskussioner om krænkende adfærd, hævn og i særdeleshed det store spørgsmål: Hvor langt ville du selv gå, hvis du kunne springe ind og ud af andre mennesker og ændre livets gang? 
Læs mere om bogen her
DET ER BARE KÆRLIGHED

Sverre Henmos Det er bare kærlighed er en kort, stærk roman om at sige fra. Romanen indeholder skarpe observationer af mennesker, miljø og relationer, gengivet i et nuanceret sprog med stor varme. Anbefales til litteraturlæsning på 6.-7. klassetrin.

For Jonathan er hver dag en kamp for at undgå sin voldelige storebror, som han føler sig magtesløs overfor. Men han får helt nye problemer, da hans bedste ven Axel en dag ringer på døren. Axel vil have ham til at blive kærester med Liva, så han selv kan få fat i hendes veninde. Selv om Jonathan kun er interesseret i den smukke Alina, lader han sig overtale. Jonathans konfliktsky natur, gode intentioner og halve sandheder får ham efterhånden helt derud, hvor der ikke er nogen vej tilbage.
Læs mere om bogen her
HAD MIG, ELSK MIG

Romanens gennemgående temaer er identitet, seksualitet, hate crime og gruppepres – og desuden forholdet mellem lyst og smerte. Til trods for SPURT-seriens korte format, er Had mig, elsk mig en kompleks tekst. Det nøgterne, poetiske og ”hullede” sprog giver romanen et fagligt og didaktisk potentiale, og da tematikkerne samtidig er oplagte i danskundervisningens fordybelsesområder, kan romanen med fordel anvendes som hovedværkslæsning på 9.-10. klassetrin.
Læs mere om bogen her
KVIKSAND

Daniel Zimakoff er forfatteren bag Kviksand, som er en fin og nærværende bog på blot 142 sider. Romanen kommer omkring både venskab, forelskelse, familie, psykisk sygdom og sorg.
Der er rigeligt for dansklæreren at tage fat på, og romanen anbefales til undervisningsbrug i 6.-8. klasse.
Læs mere om bogen her