Log ind
VÆRKTØJER
AnalyseCirkler
Værktøj til tekstanalyse
ArtLine
Tidslinje med kunstværker og forfattere
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
GenreUniverset
Zoom ind på danskfagets genrer
Notesbog
Dine egne noter samlet ét sted
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer

 


Af Mia Finnemann Schultz

I dette forløb skal du øve dig i at læse faglige tekster. 
Først skal du træne dig op til at se teksten an. Det hjælper dig til at planlægge din læsning strategisk og blive en smart læser. I faglig læsning er det nemlig ikke alt, der er lige vigtigt for dig at læse, og derfor er du smart, når du ved, hvor du skal nærlæse, og hvor du kan skimme. 

Derefter skal du øve dig i at bruge forskellige grafiske modeller, når du læser tekster med fagligt indhold. Grafiske modeller er ofte nemmere at overskue end alle dine noter og understregninger i teksten, de kræver, at du rent faktisk har et relevant læseformål i forhold til tekstens informationer, og de afslører af og til, om der er huller i teksten. 

Hvis du har vanskeligheder med at læse de enkelte ord, eller hvis du er ordblind, kan det være en stor hjælp for dig at blive rigtig god til at bruge de forskellige modeller og at være meget bevidst om, hvor det kan betale sig at nærlæse i tekster med fagligt indhold. Du skal måske blive bedre til at bruge din pc til at læse med, men du skal også bruge meget tid på opgaver som dem, du får i dette forløb.

© Colorbox