Log ind
VÆRKTØJER
AnalyseCirkler
Værktøj til tekstanalyse
ArtLine
Tidslinje med kunstværker og forfattere
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
GenreUniverset
Zoom ind på danskfagets genrer
Notesbog
Dine egne noter samlet ét sted
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer
af Søren Ulrik Thomsen og Det Glemte Kvarter

Om udgivelsen

Et af dansk poesis største navne, Søren Ulrik Thomsen, indledte i 2010 et samarbejdet med orkesteret Det Glemte Kvarter, og sammen udgiver digteren og de syv unge musikere i foråret 2013 nu deres fælles debut-album Rystet Spejl, hvor gruppen med stemningsfulde, originale kompositioner, melodier, man ikke lige glemmer og en rigt facetteret musik akkompagnerer digterens egen oplæsning.

For 30 år siden satte Lars HUG musik til Søren Ulrik Thomsen første digtsamling City Slang, og i dag står albummet af samme navn som et af 80'ernes mest markante. Nu, 30 år senere, indgår digteren så for første gang selv i et samarbejde omkring tilblivelsen af musik og poesi.

Søren Ulrik Thomsen udgav i 2011 sin første digtsamling i ni år, Rystet Spejl: "Rystet Spejl rummer nogle blændende flotte digte. Mesterskabet manifesterer sig i de på en gang præcise, komplekse og originale poetiske billeder, som fyres af i hver eneste tekst.", skrev Peter Stein Larsen i Kristeligt Dagblad.

Samarbejdet mellem musikerne og digteren opstod, da orkesteret  - som havde opkaldt sig efter et digt i “City Slang” –  i 2010 inviterede ham til en af deres koncerter, og Søren Ulrik Thomsen blev begejstret for gruppens unikke musikalske udtryk. Kort efter påbegyndte han og Det Glemte Kvarter et samarbejde om en række  live-optrædender, som bl.a. har ført dem til Louisiana Museum of Modern Art, Copenhagen Jazzhouse, Musikhuset Århus samt Skråen i Aalborg, hvor de har optrådt for fulde huse, og høstet entusiastiske anmeldelser: "Søren Ulrik Thomsen dirigerer ordene frem med sin højre hånd og dansende fingre i luften. Musikken er melodisk, rundgange, figurer gentager sig, der er plads til begge dele, ord og toner. Mine sanser frøs til is.", skrev Thomas Søie Hansen i Berlingske Tidende, mens Politikens Kim Skotte mente, at "Musikken bliver en slags sonisk zen-have om de perfekt beherskede digteriske udsagn om kort væren og lang ikkeværen. Det er sirligt revet i tidens sand, men det er levende."
”Rystet spejl” er en lytteoplevelse ud over det sædvanlige. En atmosfæremættet rejse gennem byens blå korridorer, hvor erindringen af fortiden og bevidstheden om døden ikke udelukker nærvær i nuet.  Hvor det nøgterne og det følelsesfulde står klos op ad hinanden. Hvor livet leves i et hverdags-København, som er helt genkendeligt, men ikke desto mindre fuldt af anelser og ’ekstra etager’.

Om forfatteren

Søren Ulrik Thomsen, født 1956, debuterede i 1981 på Vindrose med digtsamlingen City slang. Den er senere blevet fulgt af flere digt- og essaysamlinger, bl.a. Ukendt under den samme måne, Hjemfalden, Det skabtes vaklen, Det værste og det bedste og Repremiere i mit indre mørke. Søren Ulrik Thomsen står ubetinget som en af de mest fremtrædende digtere i sin generation. Rystet spejl er hans første udgivelse på Gyldendal.

Det Glemte Kvarter er et syv-mands orkester, bestående af studerende fra Det Rytmiske Musikkonservatorium.

Foto: Morten Holtum, 2011