Log ind
VÆRKTØJER
AnalyseCirkler
Værktøj til tekstanalyse
ArtLine
Tidslinje med kunstværker og forfattere
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
GenreUniverset
Zoom ind på danskfagets genrer
Notesbog
Dine egne noter samlet ét sted
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer

Om udgivelsen

Den 1. september 1939, den dag Anden Verdenskrig brød ud, begyndte Astrid Lindgren at føre dagbog. Det fortsatte hun med krigen igennem, og ved dens slutning lå der sytten læderindbundne bøger i hendes lejlighed i Dalagatan 45 i Stockholm. De indeholdt dels Lindgrens håndskrevne optegnelser, dels udklip fra aviser og blade, som hun klæbede ind og kommenterede undervejs. Dagbøgerne handler såvel om krigens gang ude i den store verden, om afsky og angst for nazismen og ikke mindre kommunismen – ”nationalsocialismen og bolsjevismen – det er næsten som to skrækindjagende øgler i kamp med hinanden,” skriver hun – om troppebevægelser, tæppebombninger, fredsforhandlinger, som om dagligdagen, som den formede sig for Lindgren og hendes familie, om datteren Karins skræk for, at moderen skulle blive væk, om hamstring af sæbe og kakao og andre irritationsmomenter.

 

Astrid Lindgren var endnu ikke den verdensberømte forfatter, hun senere blev; men hendes skrivefærdigheder er allerede åbenlyse, hun skriver anskueligt og personligt, hendes humanistiske tilgang til tilværelsen slår tydeligt igennem, og man kan ikke andet end blive grebet af denne meget anderledes beretning om Anden Verdenskrig.

 

Om forfatteren

Astrid Lindgren (1907-2002) var en af Sveriges om ikke verdens mest elskede og prisbelønnede forfattere.

 

Den første bog, Astrid Lindgren skrev, handlede om Pippi Langstrømpe. Pippi Langstrømpe blev starten på et imponerende forfatterskab, der tæller klassikere som Emil fra Løneberg, Karlsson på taget, Alle vi børn i Bullerby, Mio – min Mio, Brødrene løvehjerte og Ronja Røverdatter.

 

Astrid Lindgrens betydning for børnelitteraturen kan ikke overvurderes, hverken hvad angår kvalitet eller udbredelse – hendes bøger har solgt over 140 millioner eksemplarer og blandt mest oversatte børnebogsforfattere overgås hun kun af H.C. Andersen og Brødrene Grimm.

Foto: Gyldendals Billedbibliotek
UDDRAG