Log ind
VÆRKTØJER
AnalyseCirkler
Værktøj til tekstanalyse
ArtLine
Tidslinje med kunstværker og forfattere
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
GenreUniverset
Zoom ind på danskfagets genrer
Notesbog
Dine egne noter samlet ét sted
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer

Om udgivelsen

Afgrunden er en krigsroman, der bygger løseligt på Peter de Hemmer Gudmes liv. Han var teolog, orientalist og journalist, desuden frivillig soldat i den finske borgerkrig i 1918 - på den vindende "hvide" eller borgerlige og desuden tysk-allierede side - og aktiv i modstandsbevægelsens illegale presse under besættelsen, bl.a sammen med Børge Outze. Jeg har dog valgt at bruge et andet navn til min hovedperson, nemlig Kaj Gottlieb, da jeg tager mig så mange friheder at dette føles mest rigtigt.
Romanen udspiller sig i fire dele:
1. del: "Faldet"
I korte impressionistiske og ukronologiske sekvenser beskrives vejen til krigen og selve krigshandlingerne han deltager i, samt tiden derefter, hvor han er vagt i en kz-lignende lejr til internering af den tabende "røde" side (kommunisterne). Han deltager desuden i en del henrettelser.
2. del: "Opstigningen"
I et kronologisk narrativ fortælles der om Kaj Gottliebs liv i mellemkrigstiden. Han uddanner sig til teolog, studerer desuden orientalisme i Uppsala, Leipzig og Paris, men ender som omrejsende journalist ved Ekstrabladet med udenlandsstof, bl.a. Tyskland, som speciale. Under disse rejser lærer han en jødisk kvinde at kende i Leipzig og bliver hendes elsker. Hun er gift med en jurist som i et desperat forsøg på at navigere gennem tredivernes kaos med en jødisk kone ender som ledende gestapoofficer. Denne historie bliver Gottlieb dybt involveret i. På hjemmefronten bliver han gift og skilt tre gange, hverdagen snører sig sammen om ham, og han føler at livet bliver mere og mere uoverkommeligt og besværligt. Så kommer krigen.
3. del: "Springet"
Udspiller sig over en uge i november 1944. I et stadigt stigende tempo leger Gottlieb kispus med gestapo der er efter ham, men også med modstandsbevægelsen som han også er på kant med. Det ender med at han bliver arresteret af gestapo og føres til "skærpet forhør" i Shell-huset, gestapos hovedkvarter. 
4. del: "Afgrunden"
Tilbage i Finland i 1918. En række diffuse glimt fra krigen med en hovedperson og fortæller der viser sig ikke at være Kaj Gottlieb, men en anden mand. Dermed er hele romanens også en anden end vi troede det var.
Gennem hele romanen bliver der fortalt hvordan Gottlieb, idet han ankommer til Shell-huset, river sig løs fra sine vogtere og kaster sig ud i trappeskakten fra 6. sal. Dette tema er knyttet til titlerne over de enkelte dele af romanen og til den omstændighed at han er en passioneret hovedspringer på Københavns friluftsbade og fra broer m.m. Denne bevægelse - det ufrivillige fald, opstigningen, det bevidste spring - er romanens gennemgående ledemotiv.
 

Om forfatteren

Kim Leine, født 1961, debuterede i 2007 med erindringsromanen Kalak og siden er det gået stærkt! I 2012 kom den store historie roman Profeterne i Evighedsfjorden, der er solgt til udgivelse i 12 lande, bl.a. i både Tyskland, USA, England og Frankrig. Han har fået et hav af priser for denne roman, bl.a. Radioens romanpris, Politikens Romanpris, Weekendavisens Litteraturpris Og De Gyldne Laurbær.

Foto: Robin Skjoldborg
UDDRAG
EKSTRA