Log ind
VÆRKTØJER
AnalyseCirkler
Værktøj til tekstanalyse
ArtLine
Tidslinje med kunstværker og forfattere
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
GenreUniverset
Zoom ind på danskfagets genrer
Notesbog
Dine egne noter samlet ét sted
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer

NY UNGDOMSLITTERATUR FRA GYLDENDAL

Sidst opdateret: 01. Februar 2019
RENGØRING af Kim Fupz Aakeson
Rengøring er oplagt til danskundervisning i 9.-10. klasse. Romanen sætter fokus på en 17-årig piges søgen efter egen identitet. Meget skal læses mellem linjerne, som det ofte er tilfældet i moderne realisme. Temaer som social arv, vold og svigt er også meget væsentlige i romanen, og der er mulighed for mange spændende diskussioner og perspektiveringer.

Med kølig realisme skildrer Kim Fupz Aakeson i sin nye SPURT-roman den unge Cecilie, der gør rent i private hjem. Hun arbejder sort hver dag for at forsørge sin ældre kæreste Andy. Han er helt nede over, at det ikke gik med hans cafe og over alle de penge, han nu skylder. Så Cecilie ved godt, at hun skal passe på ikke at irritere ham. Han slår heldigvis kun, hvor det ikke kan ses. Gennem romanen forsøger Cecilie at finde sig selv. Hun ønsker at blive til noget og at stå på egne ben, men det er svært, når man kun er 17 år, forældreløs og med en forvirret storesøster som eneste støtte. Rengøring er et forfriskende alternativ til længere romaner med samme temaer, og så kan Fupz bare noget med realisme, der både fænger og tryllebinder de unge læsere.

Find udsnit af bogen og lydprøve herTAG GADEN TILBAGE af Sanne Munk Jensen og Sarah Engell
Ny, stærk forfatterduo debuterer som makkerpar med en intens og realistik ungdomsroman. Tag gaden tilbage er fuld af nerve, ærlighed og intensitet og anbefales som værklæsning i 9.-10. klasse, hvor emner som identitet, selvværd og social kontrol, men også myten om Udkantsdanmark vil kunne danne baggrund for stærke samtaler med de ældste elever.

Fortællingen om gymnasieliv i det nordligste Jylland, om at være ”en type”, om indercirkler, yderkant og vandkant, om at finde en kraft i sig selv, kræve sin plads… og så om fisk, selvfølgelig.
Polly er vokset op i Hirtshals, der som de fleste mindre, danske byer er præget af en social bevidsthed, hvor synlighed og genkendelighed både kan virke tryg, men sandelig også begrænsende. Polly har hele sit liv levet med at føle sig malplaceret og uden at kunne være 100% sig selv. På gymnasiet i den noget større by Hjørring, bliver Polly en del af den populære klike. Men efter en særligt vild bytur er intet længere som før. Polly har ikke fulgt de her gældende sociale spilleregler.
I et opgør af raseri, magtesløshed og desperation søger Polly sandheden om sig selv og sin historie. En historie hun er nødt til at kende, førend hun kan kræve sin plads og ”tage gaden tilbage”.

VÆRKFORLØB UDKOMMER HER PÅ PORTALEN JUNI 2019

Find udsnit af bogen

PANIK af Daniel Zimakoff
Alle noveller i Panik er velegnede til udskolingselevernes frilæsning – især de knapt så læseglade elever, som trives bedst med korte fortællinger fremfor romaner. Desuden er Panik oplagt til brug i danskfaget på 8.-10. klassetrin, hvor novellerne både kan indgå som en del af undervisningen, men også med fordel kan anvendes som prøveoplæg til afgangsprøven i både 9. og 10. klasse.

Panik er titlen på nye novellesamling for unge, og panik er en tilstand der kan være en del af ungdomslivet. I panisk tilstand mister man sin dømmekraft og enten handlingslammes eller handler uoverlagt i stor uro, nervøsitet og forvirring! Ja, sådan er det ofte at være ung.
Zimakoff leverer 8 skarpe noveller om at være ung og bange for ikke at være god nok (i andres øjne), om at være farligt forelsket, og at være usikker på (næsten) alting, ikke at turde føle det, man føler, og at vove sig ud, hvor der er meget langt ned.

Find udsnit fra bogen og lydprøve her

PAPIRBRYLLUP af Laura Ringo
Humoristisk og alvorlig bog om venskaber. Laura Ringo sætter ord på, hvor svært det er at tage de første spæde skridt ind i voksenlivet i 2010’erne. Yderst velegnet til frilæsning i 8.-10. klasse.

Mennesker har brug for mennesker, var der engang en skolelæge, der sagde i en ungdomsserie, som Pil og jeg så sammen. Jeg har ikke brug for mennesker, jeg har kun brug for Pil.
Pil og Mia er studerende og bor sammen i Pils lejlighed. De sover i samme seng uden at gå i seng med hinanden og har udviklet en kollektiv spiseforstyrrelse.
Da de har boet sammen i et år beslutter de sig for at holde fest og fejre papirbryllup. Men som aftenen skrider frem, viser det sig, at der måske alligevel ikke er så meget at fejre. 
Laura Ringo er optaget af det trivielle og hverdagsagtige, men samtidigt også af relationer og flydende seksualiteter.
Laura Ringo er desuden udkommet med ungdomsromanen Cremasterrefleksen (2017)

Find udsnit af bogen og lydprøve her

HVAD INGEN VED af Anne Cathrine Bomann
Er hemmeligheder og fortielse at foretrække, når sandheden næsten ikke er til at leve med? 
Hvad ingen ved er en gribende og modig fortælling om to brødre i et hus fuld af hemmeligheder, om familie og venskab, og om at måtte skjule, hvem man er. Romanen er oplagt som værklæsning i 8.-10. klasse, hvor den uden tvivl vil både røre, ryste og ruske elever såvel som dansklærer.

Imse går i 7. klasse, bliver hver dag enten mobbet eller ignoreret. Han er anderledes end sine jævnaldrende og har altid været det – og så savner han sin far mere end noget andet. Jonas er Imses halvstorebror. Han er droppet ud af Teknisk Skole og arbejder nu som træner i den lokale bordtennisklub, hvor han drømmer om at vinde danmarksmesterskabet med klubbens unge talent. Men jo mere tid Jonas bruger med sin 11-årige spiller, jo mere forvirret bliver han over sine følelser for ham, og efterhånden tvinges han til at se sig selv i et nyt, chokerende lys.

Hvad ingen ved er Anne Cathrine Bomanns første ungdomsroman, og forfatterens baggrund som psykolog skinner tydeligt igennem. Samtidig med at romanens karakterer er komplekse og ægte, kredses der om filosofiske temaer, tabuer, menneskets skyggesider, rigtigt og forkert. Desuden skriver Anne Cathrine Bomann i et sprog, som absolut er værd at læse.

Læs udsnit af bogen her 
RAVNENES HVISKEN 3 af Malene Sølvsten
I 2016 tog bind 1 af Ravnenes hvisken de danske læsere med storm med sin helt nye blanding af krimi, fantasy, humor, kærlighed og nordiske guder. Nu kommer det sidste bind i trilogien.
Selv om hun blev genoplivet, har Annes død sat gang i Fimbulvinteren, som det var blevet forudsagt. Ragnarok er på vej, og med hele Norden nedsunket i evig vinter, må Anne og hendes venner kæmpe for at finde en måde at redde verden fra undergang. Men ikke alle er, hvad de giver sig ud for. Nogen tæt på Anne har forrådt hende, og hun ved stadig ikke hvem. Andre begynder at indse, at Ragnarok måske ikke er det værste, der kan ske for dem. Hvem er ven, og hvem er fjende? Til sidst må Anne drage til det sted, hun har svoret aldrig at vende tilbage til, og bede om hjælp hos ham, hun svigtede - og ham, hun forrådte. Men vil de stadig hjælpe? Uret tikker mod enden, og Anne vil gøre alt for at afværge Ragnarok. Også selv om det kræver store ofre.
Anbefales som frilæsning for de ældste elever.
Find uddrag og lydprøve her.

 
HELT SOM DE ANDRE af Annie Bahnson
Helt som de andre er nyeste titel i den populære SPURT-serie. Forfatter Annie Bahnson bringer et interessant tema på banen, nemlig fysisk handicap og hele normalitetsbegrebet.
Bogens hovedperson, den unge Leonora, er født uden nederste del af sit ene ben og bruger derfor benprotese. Som regel tænker hun ikke på det, og det er heller ikke noget, hun prøver at skjule. Men da hun møder August, opdager hun, hvor skønt det føles, at han slet ikke ved noget om hende. Hvor skønt det føles at være helt almindelig og normal. Så hvorfor sige noget? 
Stigmatisering af såkaldte normafvigere som eksempelvis homoseksuelle, sorte, muslimer og folk med psykiske lidelser har længe haft stor opmærksomhed i ungdomslitteraturen, hvorimod det fysiske handicap har været helt overset. Det er derfor befriende, at Annie Bahnson belyser denne problemstilling. Leonoras handicap er en fysisk realitet, men samtidig falder hendes krop uden for normen i sociale sammenhæng. 
Helt som de andre har fagligt og didaktisk potentiale som værklæsning på 7.-10. klassetrin. Bogen lægger op til en diskussion af fortielser og løgne, skam og accept i forbindelse med normalitetsbegrebet, og sætter fokus på trangen til – men samtidig angsten for – at sige ”Fuck normen”!
Find uddrag herKINGS OF JUTLAND
Glenn Ringtveds anmelderoste krimikomedie fra 2014 udkommer nu i 2. udgave med en ny, flot forside af grafiker Morten Gorm. Selve historien er den samme, nemlig den om de tre venner, Skipper, Ronny og Bo, der lever og ånder for fodboldklubben AaB – og ikke så meget andet. Men når nu AaB spiller ad helvede til, Skippers bil er totalsmadret, og de ikke engang har råd til smøger, så er det på tide at gøre noget drastisk. Desværre går intet som planlagt, og snart har de tre venner et par rigtige gangstere lige i hælene og må flygte til København på et ufrivilligt roadtrip.
Læs mere om bogen her

Find forløb til bogen her
VERDEN STYRTER
Et must for alle fans af Ravnenes hvisken. Malene Sølvsten har i Verden styrter taget udgangspunkt i de mange spørgsmål fra sine fans og skrevet en såkaldt ”companion short story”, som giver svar på mange af de ting, fans har været mest nysgerrige efter at få at vide. Verden styrter er en kort fortælling, som foregår i det kendte univers fra Ravnenes hvisken. Her følger man andre karakterer end den sædvanlige hovedperson, Anne. Blandt andet vil fans af trilogien endelig få mere at vide om den mystiske Varnar, Prins Sverre og jætteulven Etunaz. I Verden styrter er en kæmpe teaser til alle de mange dedikerede læsere, der venter på bind 3. Nu kan det ikke hurtigt nok blive september og ”Ravne-tid”!
Læs mere om bogen herALT FOR DIG

Ungdomsromanen Alt for dig er et trekantsdrama, der handler om forelskelse og venskab, men også aktuelle temaer som hævnporno og skam er i fokus. Romanen repræsenterer den relativt nye subgenre, Domestic Noir, som har vundet frem i især voksenlitteraturen. Med Alt for dig kan unge læsere nyde nervepirrende spænding, hvor det farligste viser sig at være tættere på, end man tror…
Genren og de mange relevante tematikker giver romanen fagligt og didaktisk potentiale som værklæsning på 8.-10. klassetrin. Romanen er en del af SPURT-serien.
Læs mere om bogen her
ALT PÅ SPIL

Spændende, actionfyldt og letlæst ungdomsroman, som samtidig rummer etiske og moralske dilemmaer. Romanen lægger op til interessante diskussioner om krænkende adfærd, hævn og i særdeleshed det store spørgsmål: Hvor langt ville du selv gå, hvis du kunne springe ind og ud af andre mennesker og ændre livets gang? 
Læs mere om bogen her
DET ER BARE KÆRLIGHED

Sverre Henmos Det er bare kærlighed er en kort, stærk roman om at sige fra. Romanen indeholder skarpe observationer af mennesker, miljø og relationer, gengivet i et nuanceret sprog med stor varme. Anbefales til litteraturlæsning på 6.-7. klassetrin.

For Jonathan er hver dag en kamp for at undgå sin voldelige storebror, som han føler sig magtesløs overfor. Men han får helt nye problemer, da hans bedste ven Axel en dag ringer på døren. Axel vil have ham til at blive kærester med Liva, så han selv kan få fat i hendes veninde. Selv om Jonathan kun er interesseret i den smukke Alina, lader han sig overtale. Jonathans konfliktsky natur, gode intentioner og halve sandheder får ham efterhånden helt derud, hvor der ikke er nogen vej tilbage.
Læs mere om bogen her
HAD MIG, ELSK MIG

Romanens gennemgående temaer er identitet, seksualitet, hate crime og gruppepres – og desuden forholdet mellem lyst og smerte. Til trods for SPURT-seriens korte format, er Had mig, elsk mig en kompleks tekst. Det nøgterne, poetiske og ”hullede” sprog giver romanen et fagligt og didaktisk potentiale, og da tematikkerne samtidig er oplagte i danskundervisningens fordybelsesområder, kan romanen med fordel anvendes som hovedværkslæsning på 9.-10. klassetrin.
Læs mere om bogen her
KVIKSAND

Daniel Zimakoff er forfatteren bag Kviksand, som er en fin og nærværende bog på blot 142 sider. Romanen kommer omkring både venskab, forelskelse, familie, psykisk sygdom og sorg.
Der er rigeligt for dansklæreren at tage fat på, og romanen anbefales til undervisningsbrug i 6.-8. klasse.
Læs mere om bogen her