Log ind
VÆRKTØJER
AnalyseCirkler
Værktøj til tekstanalyse
ArtLine
Tidslinje med kunstværker og forfattere
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
GenreUniverset
Zoom ind på danskfagets genrer
Notesbog
Dine egne noter samlet ét sted
SkoleTube
Direkte adgang til en lang række web 2.0-værktøjer

NY UNGDOMSLITTERATUR FRA GYLDENDAL

Sidst opdateret: 09. Oktober 2018


 
RAVNENES HVISKEN 3 af Malene Sølvsten
I 2016 tog bind 1 af Ravnenes hvisken de danske læsere med storm med sin helt nye blanding af krimi, fantasy, humor, kærlighed og nordiske guder. Nu kommer det sidste bind i trilogien.
Selv om hun blev genoplivet, har Annes død sat gang i Fimbulvinteren, som det var blevet forudsagt. Ragnarok er på vej, og med hele Norden nedsunket i evig vinter, må Anne og hendes venner kæmpe for at finde en måde at redde verden fra undergang. Men ikke alle er, hvad de giver sig ud for. Nogen tæt på Anne har forrådt hende, og hun ved stadig ikke hvem. Andre begynder at indse, at Ragnarok måske ikke er det værste, der kan ske for dem. Hvem er ven, og hvem er fjende? Til sidst må Anne drage til det sted, hun har svoret aldrig at vende tilbage til, og bede om hjælp hos ham, hun svigtede - og ham, hun forrådte. Men vil de stadig hjælpe? Uret tikker mod enden, og Anne vil gøre alt for at afværge Ragnarok. Også selv om det kræver store ofre.
Anbefales som frilæsning for de ældste elever.
Find uddrag og lydprøve her.

 
HELT SOM DE ANDRE af Annie Bahnson
Helt som de andre er nyeste titel i den populære SPURT-serie. Forfatter Annie Bahnson bringer et interessant tema på banen, nemlig fysisk handicap og hele normalitetsbegrebet.
Bogens hovedperson, den unge Leonora, er født uden nederste del af sit ene ben og bruger derfor benprotese. Som regel tænker hun ikke på det, og det er heller ikke noget, hun prøver at skjule. Men da hun møder August, opdager hun, hvor skønt det føles, at han slet ikke ved noget om hende. Hvor skønt det føles at være helt almindelig og normal. Så hvorfor sige noget? 
Stigmatisering af såkaldte normafvigere som eksempelvis homoseksuelle, sorte, muslimer og folk med psykiske lidelser har længe haft stor opmærksomhed i ungdomslitteraturen, hvorimod det fysiske handicap har været helt overset. Det er derfor befriende, at Annie Bahnson belyser denne problemstilling. Leonoras handicap er en fysisk realitet, men samtidig falder hendes krop uden for normen i sociale sammenhæng. 
Helt som de andre har fagligt og didaktisk potentiale som værklæsning på 7.-10. klassetrin. Bogen lægger op til en diskussion af fortielser og løgne, skam og accept i forbindelse med normalitetsbegrebet, og sætter fokus på trangen til – men samtidig angsten for – at sige ”Fuck normen”!
Find uddrag herKINGS OF JUTLAND
Glenn Ringtveds anmelderoste krimikomedie fra 2014 udkommer nu i 2. udgave med en ny, flot forside af grafiker Morten Gorm. Selve historien er den samme, nemlig den om de tre venner, Skipper, Ronny og Bo, der lever og ånder for fodboldklubben AaB – og ikke så meget andet. Men når nu AaB spiller ad helvede til, Skippers bil er totalsmadret, og de ikke engang har råd til smøger, så er det på tide at gøre noget drastisk. Desværre går intet som planlagt, og snart har de tre venner et par rigtige gangstere lige i hælene og må flygte til København på et ufrivilligt roadtrip.
Læs mere om bogen her

Find forløb til bogen her
VERDEN STYRTER
Et must for alle fans af Ravnenes hvisken. Malene Sølvsten har i Verden styrter taget udgangspunkt i de mange spørgsmål fra sine fans og skrevet en såkaldt ”companion short story”, som giver svar på mange af de ting, fans har været mest nysgerrige efter at få at vide. Verden styrter er en kort fortælling, som foregår i det kendte univers fra Ravnenes hvisken. Her følger man andre karakterer end den sædvanlige hovedperson, Anne. Blandt andet vil fans af trilogien endelig få mere at vide om den mystiske Varnar, Prins Sverre og jætteulven Etunaz. I Verden styrter er en kæmpe teaser til alle de mange dedikerede læsere, der venter på bind 3. Nu kan det ikke hurtigt nok blive september og ”Ravne-tid”!
Læs mere om bogen herALT FOR DIG

Ungdomsromanen Alt for dig er et trekantsdrama, der handler om forelskelse og venskab, men også aktuelle temaer som hævnporno og skam er i fokus. Romanen repræsenterer den relativt nye subgenre, Domestic Noir, som har vundet frem i især voksenlitteraturen. Med Alt for dig kan unge læsere nyde nervepirrende spænding, hvor det farligste viser sig at være tættere på, end man tror…
Genren og de mange relevante tematikker giver romanen fagligt og didaktisk potentiale som værklæsning på 8.-10. klassetrin. Romanen er en del af SPURT-serien.
Læs mere om bogen her
ALT PÅ SPIL

Spændende, actionfyldt og letlæst ungdomsroman, som samtidig rummer etiske og moralske dilemmaer. Romanen lægger op til interessante diskussioner om krænkende adfærd, hævn og i særdeleshed det store spørgsmål: Hvor langt ville du selv gå, hvis du kunne springe ind og ud af andre mennesker og ændre livets gang? 
Læs mere om bogen her
DET ER BARE KÆRLIGHED

Sverre Henmos Det er bare kærlighed er en kort, stærk roman om at sige fra. Romanen indeholder skarpe observationer af mennesker, miljø og relationer, gengivet i et nuanceret sprog med stor varme. Anbefales til litteraturlæsning på 6.-7. klassetrin.

For Jonathan er hver dag en kamp for at undgå sin voldelige storebror, som han føler sig magtesløs overfor. Men han får helt nye problemer, da hans bedste ven Axel en dag ringer på døren. Axel vil have ham til at blive kærester med Liva, så han selv kan få fat i hendes veninde. Selv om Jonathan kun er interesseret i den smukke Alina, lader han sig overtale. Jonathans konfliktsky natur, gode intentioner og halve sandheder får ham efterhånden helt derud, hvor der ikke er nogen vej tilbage.
Læs mere om bogen her
HAD MIG, ELSK MIG

Romanens gennemgående temaer er identitet, seksualitet, hate crime og gruppepres – og desuden forholdet mellem lyst og smerte. Til trods for SPURT-seriens korte format, er Had mig, elsk mig en kompleks tekst. Det nøgterne, poetiske og ”hullede” sprog giver romanen et fagligt og didaktisk potentiale, og da tematikkerne samtidig er oplagte i danskundervisningens fordybelsesområder, kan romanen med fordel anvendes som hovedværkslæsning på 9.-10. klassetrin.
Læs mere om bogen her
KVIKSAND

Daniel Zimakoff er forfatteren bag Kviksand, som er en fin og nærværende bog på blot 142 sider. Romanen kommer omkring både venskab, forelskelse, familie, psykisk sygdom og sorg.
Der er rigeligt for dansklæreren at tage fat på, og romanen anbefales til undervisningsbrug i 6.-8. klasse.
Læs mere om bogen her